Selvhjelp: Et dikt

Tusen tankers kråker

av Marianne Østby

 

Hvor ble de av?

 

Nattens skvalder og kakafoni

Tankespinn

Tenkte problemer som suger en ned

I grublingens mørke

I bekymringenes angstfylte uro

 

Hvor ble de av?

Den flokken av bråkete kråker som flyttet inn?

Rett inn gjennom åpne dører

Der de kakler- serverer den ene tanken etter den andre

 

Flakser seg ut i kropp og hode

 

Vil ikke lette

trives der med bråket sitt

 

Sliter meg ut

jager bort søvnen

erter opp kroppen

som en spent streng over madrassen

med pusten i korte hiv

 

Legger seg på meg som et bråkete slør

Uten sjanse til å plukke en

tanke

 

Bare flaksende, svirrende

Aldri i ro

Alltid på vei

Men hvor?

 

Hvor ble de av?

 

Nå som lyset siver inn

Og morgenen kommer

Er de borte

 

Nattens skvalder er forbi

Til neste gang

Til neste natt

Hodet mitt fylles av kråker

 

Kunne jeg bare skyte de kråkene!!

Søvn

Sliter du med søvn?

Da er det kanskje på tide å ta noen grep for å hjelp deg selv.

 

Først og fremst er det viktig å huske på at det vanlig å i perioder sove mindre og dårligere. Årsakene til dette kan også være ulike. Mange kjenner seg igjen i at det er tanker og uro som kverner i hodet og holder kroppen og hode igang. Da forteller vi ikke kroppen at den skal hvile. Vi får ikke sove. Grubling og bekymring er normale tankeprosesser for oss alle. Problemet er at de noen ganger tar overhånd. De kan ta fra oss roen, konsentrasjonen og søvnen. I perioder i livet er det kanskje mange grunner til at vi både bekymrer oss og grubler mer. Det blir da viktig at vi sortere tankene litt. Hva er reelle problemer og hva er tenkte problemer? Begge deler har en tendens til å bli større og sterkere om natten.

 

Et generelt søvnråd er å ikke ligge lenger enn 15-20 minuttter i sengen å gruble. Jo mer du forsøker å ikke tenke på det, jo mer du forsøker å tvinge deg til å sove, og jo mer du tenker at ”nå må jeg snart sovne”, jo verre blir det. Stå opp etter 20 min. Sett deg i ro, skriv gjerne ned tankene, gjerne i en egen ”svartebok” eller ”bekymringsbok”. Legg de fra deg i et annet rom, og vent til du blir trøtt igjen. Når tankene dukker opp igjen- for det gjør de, så prøv å husk at de jo står der. I boka. ”Jeg kan skrive ned mer i morgen. Jeg trenger ikke tenke på dem hele tiden for å huske dem”. ”Det er helt vanlig å få mange tanker”. Trøst deg med at det er normalt å sove dårlig for de fleste innimellom. Forskning viser at en klarer seg prestasjonsmessig svært godt på tross av en dårlig natts søvn. Når en skriver ned tankene sine roer en ned følelsene og følelseshjernen som gjør oss stresset.

 

Du kan sortere reele problemer der det ofte finnes  løsninger, fra tenkte problemer. Tenkte problemer gir oss angst og uro, fordi de ikke kan løses med praktisk grep. Det er tankene vi må endre. Hvis vi godtar litt lettere at vi kan få alle slags mulige tanker, og at de kan komme, og gå igjen....Da trenger de ikke ha sånn makt over oss. Hva er det verste som kan skje? Et annet råd er å skrive ned bekymringer i god tid før leggetid. Jeg kaller det bekymringstid. Skriv ned alt du kan tenke deg av fæle konsekvenser- helt til det ytterste. Hvis du gjør dette over flere ganger vil du se at  det er de samme plageåndene som kommer igjen og igjen.

 

Mange tanker og spørsmål vil du heller aldri få svar på. Men vi tror det lønner seg å tenke. Det gjør det faktisk ofte ikke! Hvorfor-spørsmål og selvransakelser kan være ok hvis en sitter sammen med f.eks en psykolog eller en annen god samtalepartner, men det er ikke sikkert du får noe konkret svar. Det er dette som gjør grubletanker så slitsomme. Men vi tror vi kan finne ut av det, bare vi tenker nok etter. Det stemmer ofte ikke. Bekymringstanker om fremtid har som formål at vi liksom sikrer oss. Vi tror det lønner seg å bekymre seg, være beredt, ha kontroll. Skriv ned bekymringene og deres verste konsekvenser. Det er uroen disse tankene skaper som gjør at vi tror på dem. Hvis jeg føler det sånn må det jo være sant?! Nei- det er bare vi som plager oss selv.

 

Livet er et usikkert prosjekt. Vi prøver å ha kontroll ved å tenke både bekymringstanker og grubletanker. Du er er helt normal! Men prøv å hjelp deg selv! Hvis en bruker mye av sin tid både på dag og natte-tid på slike tanker kan det gå på helsa løs. En kan bli mer urolig og nedstemt, slite med konsentrasjon og føle seg sliten. Da kan det være lurt å oppsøke litt hjelp. Det kan forebygge at plagene setter seg som depresjon eller angst.

 

Sjekk også nettsiden Kognitiv.no for mer spesifikke råd om søvn og søvnhygiene.