God sommer!

Marianne Østby

Sommerlykke

 

Er du lykkelig i sommer?

 

Vanskelig å svare, eller blir du litt usikker?

 

Det er sommer og sommerferie. Bare ordene syder av forventning om sol, jordbær, iskrem, brun hud og lyse sommerkvelder. Vi gleder oss til sommeren, det er akkurat som om dette er preget inn i oss fra vi var små. Vi husker våre barndoms somre også ofte som om det alltid var blå himmel,  en eim av grill og  forfriskende bad. Få mennesker på dette kloden er nok mer glad i konseptet sommer enn oss her oppe i Nord. Ukebladenes glansede sider med oppskrift både på sommerkroppen, sommerlykken og rabarbrapai.

 

Forventning er en deilig ting. Det er godt å glede seg.  Men forventning og sommertid kan også føre til skuffelse. Når det virkelige livet ofte viser seg å være akkurat det-  Ungene har kranglet, du synes kanskje det blir vel mye familie og trangt på hytta, du får kanskje ikke lest alle bøkene du hadde planlagt, eller gjort ferdig alle de viktige tingene i huset i løpet av sommeren.  Ferien blir kanskje ikke preget av romantisk øyeblikk med din kjære. Korte uker- og snart er det hele over!

 

Selv om vi kaller det sommer og sommerferie befinner vi oss ikke alltid i en tilværelse preget av duften av nybakte hveteboller, og et tildekkende slør over vanskelige ting.

 

Livet er en blanding av godt og vondt, gode og dårlige følelser som en del av tilværelsen- også i ferien. Disse ukene kan også være utfordrende for mange. Ensomheten blir kanskje tydeligere, en  lurer på hvordan fylle den dyrebare tiden best mulig for seg og barna, gjør vi nok?, er det bra nok?

 

Ved å ha aksept for negative følelser, også i ferien, og ikke la oss stresse opp av lykkepresset tror jeg vi kan komme langt.  Kanskje har du all grunn til å være fornøyd? Høye forventninger  kan ofte føre til misnøye. Vi har lett for å fokusere på det vi ikke får til, eller det som gikk galt, sliter oss ut med tenkte problemer som fører til grubling, bekymring og dårlig samvittighet.

 

Sett deg ned i fem minutter og tenk over alt du får til. Alt dere har gjør og har gjort, merk deg de gode øyeblikkene. Vi har lett for å jage etter nye opplevelser,  og forventningspresset rundt sommer og ferie kan for noen av oss bli litt stressende. Bruk de fem minuttene til å huske når dere har og har hatt det fint.

 

Perfekt og lykkelig- ja det kan vi glede oss over kanskje i små øyeblikk. Da er vi heldige. Hvis vi også kan tåle oss selv og tilværelsen når det skurrer litt og  roe ned forventningene om det perfekte, tror jeg vi bli mer fornøyde.  Hvis du så slenger på litt takknemlighet i tillegg så skal du se at livet slett ikke er så verst. Kanskje du har grunn til å være fornøyd? Kanskje du til å med er litt lykkelig?